Ένα μικρό κέρασμα που μοιάζει με το ανατολίτικο κιουνεφέ, μόνο που θα το φτιάξουμε με ανθότυρο και θα απολαύσουμε σε μικρές μπουκίτσες κι αρωματισμένο με τον αγαπημένο κρόκο Κοζάνης.
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
- 500γρ. κανταΐφι
- 250γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
- 600γρ. ανθότυρο
Για το σιρόπι
- 2 ½ φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 τσιμπιά σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
- 1 ξύλο κανέλας
- Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Κόβετε το ανθότυρο σε κομματάκια μακρόστενα 1Χ2,5 εκ. περίπου.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 25εκ. περίπου. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο το ξασμένο κανταΐφι και το τρίβετε ελαφρά, να πάει παντού, όσο γίνεται.
- Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες από κανταΐφι, το ανοίγετε να σκεπάζει τη χούφτα σας περίπου, τοποθετείτε στο κέντρο από ένα κομμάτι ανθότυρο και το τυλίγετε σε ρολό, όπως κάνετε με τα ντολμαδάκια, έτσι ώστε να κλείσετε μέσα το ανθότυρο.
- Τοποθετείτε τα ρολάκια του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι και στο τέλος τα περιχύνετε όλα με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε τα κανταϊφάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με το σαφράν, τη ζάχαρη και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια ακόμη βράση στο σιρόπι. Τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Όταν βγάλετε τα κανταϊφάκια από το φούρνο περιμένετε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι από πάνω με ένα κουτάλι.
- Αφήνετε να κρυώσουν τα κανταϊφάκια και μετά τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.