Έχω μεγάλη αδυναμία στο μπιρόψωμο και όπως έχω ξαναπεί μου αρέσει να το φτιάχνω με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Έτσι σήμερα που το ξαναδοκίμασα ήθελα να το κάνω να μοιάζει με φανουρόπιτα. Και σας βεβαιώνω πως βγήκε φτυστό φανουρόπιτα. Το αλεύρι της βρώμης το έκανε ιδιαίτερα τριφτό και σε συνεργασία με τα μπαχαρικά, μελαχρινό και ορεκτικό!
Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων: 23 Χ 35 εκ.
- 1 μπουκάλι μπίρα 500ml
- 200γρ. αλεύρι βρώμης
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
- 6-7 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, τζίντζερ)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού
- 6 κουτ. σούπας σταφίδα σουλτανίνα
- 6 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
Για την επικάλυψη
- λίγο σουσάμι
- Λίγα καρύδια κοπανισμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δυο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε την μπίρα και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε ένα σφιχτό χυλό.
- Λαδώνετε ένα ταψάκι διαστ. 24Χ35εκ και το πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και λίγα καρύδια. Απλώνετε μέσα τη ζύμη σας. Από πάνω πασπαλίζετε πάλι με σουσάμι και καρύδια και ύστερα το ισιώνετε με λαδωμένα χέρια.
- Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Ύστερα κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζετε να ψήνετε για 20 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος.
- Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.