Η τούρτα του Ζάχερ, δεν είναι άλλο από ένα σοκολατένιο κέικ που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1832 από τον σεφ Franz Sacher και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σήμερα θεωρείται κάτι σαν εθνικό γλυκό της Βιέννης. Πάνω από όλα όμως είναι ένα απίθανο σοκολατένιο κέικ. Φτιάξτε το κι εσείς 1 μέρα πριν το σερβίρετε.
Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ.: 23εκ.
Για το σοκολατένιο κέικ
- 150γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 120γρ. ζάχαρη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 5 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 90γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
- 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη
- 6 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο περασμένη από σουρωτήρι
- 200γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC βουτυρώνετε το ταψάκι σας και στρώνετε τον πάτο του με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος κομμένο στην ανάλογη διάσταση.
- Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και μετά αφήνετε να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο και τις βανίλιες.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε για λίγο ακόμη.
- Σταδιακά προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και αφού ενσωματωθούν προσθέτετε και το μείγμα του αλευριού με τα αμύγδαλα. Σταματάτε το μίξερ όταν πάρετε ένα σφιχτό σχετικά μείγμα.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε αρχικά το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρέγκα και αδειάζετε το μίγμα στο ταψάκι.
- Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα. Το κόβετε οριζοντίως στη μέση.
- Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα και αλείφετε το πρώτο κομμάτι, κολλάτε πάνω του το δεύτερο και αλείφετε το κέικ παντού με τη μαρμελάδα.
- Βάζετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση. Ανακατεύετε μετά από λίγο με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το γλάσο ώστε να μην είναι πολύ ρευστό και το ρίχνετε στο κέντρο του κέικ. Το απλώνετε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και αφήνετε να στεγνώσει. Τότε η sachertorte είναι έτοιμη για σερβίρισμα.