Μου αρέσει πολύ η λογική των ανάποδων κέικ με τα φρούτα της κάθε εποχής να κοσμούν και να νοστιμίζουν την επιφάνειά τους με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Αυτό το κέικ το φτιάχνω και με ροδάκινα. Aρωματίζω τη ζύμη του με λίγη εσάνς πικραμύγδαλου και στο τέλος πριν το σερβίρω πασπαλίζω το κέικ με ψημένο φιλέ αμυγδάλου. Εδώ πρόσθεσα στα βερίκοκα και μαύρη κορινθιακή σταφίδα που της έχω αδυναμία.
Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση:
- 700γρ. βερίκοκα πλυμένα σε κομμάτια
- 50γρ. βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
- Για το κέικ:
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 3 βανίλιες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Κόβετε το κάθε βερίκοκο στα τέσσερα και τοποθετείτε τα κομμάτια στον πάτο μιας φόρμας με τρύπα στη μέση. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπάτε κι αυτό πάνω από τα βερίκοκα. Ψήνετε τα βερίκοκα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε τις βανίλιες, το λάδι και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Βγάζετε τη φόρμα με τα βερίκοκα από το φούρνο, σκορπάτε από πάνω κι ανάμεσα στα κενά που έχουν αφήσει στη φόρμα τις σταφίδες, με ένα πινέλο λαδώνετε τα πλαϊνά της φόρμας και αδειάζετε πάνω από τα βερίκοκα τη ζύμη του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο περνάτε ένα μαχαίρι μεταξύ του κέικ και των τοιχωμάτων της φόρμας για να το βοηθήσετε στο ξεφορμάρισμα. Το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα και αφού κρυώσει το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και το σερβίρετε.
Σημείωση:
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη του κέικ και επιπλέον σταφίδα. Θα κρατήσετε λίγο από το αλεύρι να το ανακατέψετε με μισό φλιτζάνι σταφίδα και θα την προσθέσετε τελευταία στο κέικ, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.