Είναι τόσο ωραίο παγωτό! Φτιάχνεται και πολύ εύκολα, μόνο που έχει δύο ιδιαιτερότητες. Πρώτον πρέπει να θυμηθείτε από την προηγούμενη να βράσετε το ζαχαρούχο γάλα για να καραμελώσει και δεύτερον, να καραμελώσετε τα φιστίκια. Δεν θα σας πάρει πάνω από 20 λεπτά όμως. Κατά τα άλλα είναι πανεύκολο. Ένα καλό χτύπημα στο μίξερ κι έτοιμο!
Υλικά:
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 κουτί φυτική σαντιγί morfat
- 2 βανίλιες
Για τα καραμελωμένα φιστίκια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι φιστίκι αράπικο ανάλατο και ξεφλουδισμένο
Εκτέλεση
- Αποβραδίς βάζετε το ζαχαρούχο γάλα να βράσει μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που το σκεπάζει για 3 ώρες. Ρυθμίζετε το βρασμό να είναι χαμηλός και να μην πιτσιλάει τον κόσμο το νερό της κατσαρόλας. Φροντίζετε όποτε εξατμίζεται το νερό να το ανανεώνετε ώστε η κονσέρβα να είναι πάντα σκεπασμένη. Εγώ όταν κάνω αυτή τη διαδικασία βάζω πάντα 2 ή 3 κουτιά γάλα, ώστε να τα έχω έτοιμα για μια επόμενη συνταγή με καραμελωμένο γάλα. Αφήνετε τις κονσέρβες να κρυώσουν μέσα στο νερό μέχρι την επόμενη.
- Αφήνετε στο ψυγείο το γάλα και τη φυτική σαντιγί επίσης ώστε να είναι κρύα όταν τα χρησιμοποιήσετε.
- Την άλλη μέρα ανοίγετε μια κονσέρβα με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και αδειάζετε το περιεχόμενο στο μίξερ μαζί με το εβαπορέ, τη φυτική κρέμα και τις βανίλιες. Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αφρατέψει καλά. Αν ο κάδος του μίξερ σας είναι μικρός, τότε χτυπήστε πρώτα το καραμελωμένο γάλα με τη morfat για 5 λεπτά και μετά προσπέστε και το παγωμένο εβαπορέ με τις βανίλιες και χτυπήστε άλλα 5 λεπτά. Mεταφέρετε το τελικό μείγμα σε δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη να παγώνει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα καραμελωμένα φιστίκια. Βάζετε τη ζάχαρη σε τηγάνι με βαρύ πάτο και τη βρέχετε με 3 κουταλιές νερό. Τοποθετείτε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Την αφήνετε στην ησυχία της να βράσει μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Μην στενοχωρηθείτε αν δείτε πως ζαχαρώνει. Προσθέτετε τότε τα φιστίκια ολόκληρα κι αρχίζετε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η καραμέλα σας και να γίνει ομοιογενής. Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού πάνω σε αλουμινόχαρτο και αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν παστέλι.
- Τότε σπάτε σπάζετε το «παστέλι» σε κομμάτια και το κάνετε χοντρή σκόνη στο μπλέντερ. Ανακατεύετε τα καραμελωμένα φιστίκια με το παγωτό που έχει αρχίσει να παγώνει ήδη στην κατάψυξη και το ξαναβάζετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, αφήνετε ο παγωτό 2 λεπτά εκτός κατάψυξης και ύστερα κόβετε μπάλες με το ειδικό σκουπ και τις σερβίρετε σε μπολ ή κολονάτα ποτήρια. Διακοσμείτε σύμφωνα με τη φαντασία σας.