Είναι αφράτη και αρωματική, πολύ οικονομική και ο καλύτερος τρόπος να τη σερβίρετε τώρα το καλοκαίρι είναι συνοδεία μιας μπάλας παγωτού βανίλιας ή άλλο της επιλογής σας, εγώ εδώ τη συνόδευσα με παγωτό φιστίκι. Την έχω σερβίρει όμως και με μια καλή κουταλιά γιαούρτι αρωματισμένο με λεμόνι. Μαρινάρω 2-3 κουταλιές ζάχαρη μέσα στο ξύσμα ενός λεμονιού και το χυμό από το μισό για 5 λεπτά και ύστερα το ανακατεύω με 200γρ. γιαούρτι. Είναι τέλειο!
Υλικά για ένα ταψάκι διαστ.: 25 Χ 35εκ.
Για το κέικ
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά ή 5 μέτρια (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 250 γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 2 λεμόνια (ο χυμός)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C στον αέρα και αλείφετε με λίγο βούτυρο το ταψάκι σας.
- Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε για λίγο ακόμα.
- Παράλληλα σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων το γιαούρτι, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζετε να χτυπάτε για λίγο ακόμα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
- Αρχίζετε να προσθέτετε στο μείγμα κρόκων σταδιακά το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με τη μαρέγκα ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα.
- Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνετε το γλυκό για μία ώρα περίπου περίπου.
- Όσο ψήνεται το γλυκό στο φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» ελαφρά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο για 1 λεπτό ακόμη.
- Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο περιμένετε για 5 λεπτά και στη συνέχεια το χαράζετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το κρύο σχεδόν σιρόπι.
- Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το σερβίρετε.