Δεν είναι τόσο αφράτο όπως το παγωμένο γιαούρτι που αγοράζεις από τα frozen yogurt -παγωτατζίδικα που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια παντού σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Αυτό το παγωμένο γιαούρτι θα χρειαστεί να το βγάλετε από την κατάψυξη 5 λεπτά πιο μπροστά για να μαλακώσει λίγο πριν το σερβίρετε. Είναι όμως τόσο γευστικό κι επιπλέον γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει: γιαούρτι αληθινό, ασπράδια αβγών, ζάχαρη, μέλι. Και να μη ξεχάσετε να προσθέσετε από πάνω γλυκό κεράσι ή βύσσινο.
Υλικά 1 κιλό περίπου
- 700γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή με 2% λιπαρά)
- 3 ασπράδια αβγών
- 200γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας νερό
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας τσίπουρο
- Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζετε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με το νερό κι ανακατεύετε να λιώσει. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζετε να βράζετε για 3 λεπτά ακόμη.
- Ξεκινάτε να χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ να γίνουν μαρέγκα σφιχτή, τραβάτε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και ρίχνετε στη μαρέγκα το σιρόπι καυτό σε ροή κορδόνι. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει, να σφίξει και να κάνει έντονες κορυφές.
- Προσθέτετε τότε το γιαούρτι, το τσίπουρο και το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα για 10 λεπτά ακόμη.
- Μεταφέρετε το παγωτό σε μπολ και το αφήνετε να παγώσει στην κατάψυξη.
- Για να σερβίρετε το βγάζετε εκτός ψυγείου για 5 λεπτά να μαλακώσει και το σερβίρετε σε ποτήρια, μαζί με γλυκό κεράσι ή βύσσινο.