Υπέροχα πεντανόστιμα μικρά κέικ ελαιολάδου με άρωμα εσπεριδοειδών για να μην τσακώνεστε στο σπίτι και να έχει ο καθένας το δικό του.
Υλικά για 8 άτομα:
- 160γρ. ζάχαρη καστανή
- 4 αβγά
- 160ml ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο:
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Λαδώνετε ή βουτυρώνετε 8 ατομικές φορμίτσες για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ρίχνετε τέσσερις κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού δύο κουταλιές χυμό λεμονιού και δύο λάιμ μαζί με όλα τα ξύσματα τους και χτυπάτε ξανά.
- Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά αυτό το μίγμα στο μίγμα των αβγών χτυπώντας με το μίξερ χειρός – η ζύμη που θα πάρετε θα μοιάζει σαν ρευστός χυλός. Μοιράζετε το μίγμα τις φορμίτσες που ετοιμάσατε (τις γεμίζετε κατά τα ¾) και ψήνετε τα κεκάκια για 20-30 λεπτά. Ελέγχετε αν έχουν ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στη μέση ενός κέικ. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν λιγάκι για 10 λεπτά πριν τα αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
- Για να φτιάξετε το γλάσο αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού, λάιμ και λεμονιού με όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται μέχρι να πάρετε ένα γλάσο που θα πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι.
- Περιχύνετε τα κέικ με το γλάσο που ετοιμάσατε κι αφήνετε να στεγνώσει εντελώς πρι τα σερβίρετε.
Σημείωση: Αντί για 8 μικρά κέικ μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγαλύτερο σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23-24εκ.