Η βάση της μοιάζει με αμυγδαλωτό με μαστιχάτη υφή. Επί της ουσίας είναι μια μαρέγκα εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς. Τέλεια δηλαδή, δεν το συζητώ. Όσο για τη γέμιση, μπορείτε να αρκεστείτε σε μια χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Εγώ είπα να της δώσω σοκολατένια γεύση. Εσείς αποφασίστε τι προτιμάτε περισσότερο.
Υλικά
- 3 ασπράδια αβγών (100γρ. περίπου)
- 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους κοπανισμένα
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 50γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 200γρ. φράουλες
- 1 κουτ. σούπας ουίσκι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Χτυπάτε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που θα δημιουργεί έντονες κορυφές.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και κάνετε τα αμύγδαλα σκόνη στο μούλτι. Τα προσθέτετε στην μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Στρώνετε 1 επίπεδο ταψί με χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Με μια σπάτουλα ρίχνετε στο χαρτί κουταλιές δημιουργώντας ένα δίσκο με ανασηκωμένη την περιφέρειά του τριγύρω, κάτι σαν φωλιά δηλαδή.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό και να σταθεροποιηθεί. Το ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει τελείως.
- Βάζετε τα 50ml της κρέμας γάλακτος να πάρει βράση και τη ρίχνετε πάνω από τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακατεύετε να λιώσει. Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και ενσωματώνετε προσθέτοντας πρώτα το ουίσκι και μετά το μείγμα της σοκολάτας που έχει κρυώσει λίγο στο μεταξύ.
- Πλένετε τις φράουλες με το κοτσάνι τους, τις στεγνώνετε και τις κόβετε στη μέση.
- Πολτοποιείτε 1 χούφτα από αυτές τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και φτιάχνετε μια σάλτσα.
- Γεμίζετε τη φωλιά της ψημένης μαρέγκας με την κρέμα της σοκολάτας, διακοσμείτε με τις κομμένες φράουλες και περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε αν θέλετε και με λίγο φιλέ αμυγδάλου και σερβίρετε αμέσως.