Ένα γλυκό που αγαπάω από παιδί. Ίσως για τη γεύση της μαστίχας που το χαρακτηρίζει, ίσως για τη σκληρούτσικη ροδοκόκκινη επιφάνειά του που από κάτω της κρύβει μια τρυφερή και πλούσια σιροπιασμένη καρδιά που χαρίζεται απλόχερα στον κάθε γλυκατζή!
Υλικά για ένα ταψάκι 23Χ35εκ.:
Για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- ½ φλιτζάνι νερό
- 2 – 3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια νερό
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Λίγη φλούδα κανέλας
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα.
- Μέσα σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό. Προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
- Λαδώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25 Χ 35εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά το γλυκό από πάνω.
- Το ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά το χαράζετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει ρίχνετε λίγο λίγο και το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε το συνοδεύετε με παγωτό καϊμάκι που του ταιριάζει πολύ.