Αυτήν την εποχή οι πάγκοι των λαϊκών αγορών και των μανάβικων είναι γεμάτοι χόρτα και μυρωδικά. Όταν τα βρίσκεις λοιπόν τόσο εύκολα και σε τόση αφθονία δεν είναι κρίμα να μην πάρεις λίγα και να φτιάξεις μαζί τους μια ωραία χορτόπιτα; Χωρίς φύλλο. Τι να το κάνεις όταν παίρνεις τόσα αρώματα από τα χόρτα; Στη λαϊκή κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο τις Πέμπτες μια κυρία φτιάχνει ματσάκια με διάφορα χόρτα και μυρωδικά. Αγοράζω 2-3 τέτοια ματσάκια, τα πλένω, τα ψιλοκόβω και φτιάχνω μαζί τους στα γρήγορα μια ωραία ζεστή σαλάτα με τσιγαριαστά χόρτα ή μια πίτα χωρίς φύλλο, όπως αυτή. Το αλεύρι το αγόρασα από μια βιολογική λαϊκή στο Βόλο, αλλά υπάρχει και σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία με παραδοσιακά προϊόντα.
Υλικά για ένα ταψί μέτριο
- ½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο ή λάπαθα ή άλλο χόρτο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
- 300γρ. φέτα σε κομμάτια
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι περίπου καλαμποκάλευρο ή πολέντα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε, πλένετε καλά και ψιλοκόβετε το σπανάκι και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά σε μια λεκανίτσα. Τα αλατίζετε και τα ζυμώνετε λίγο με τα χέρια να κάτσουν.
- Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τα αβγά, το γιαούρτι, πασπαλίζετε με πιπέρι και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια κάνοντας ένα καλό ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. Τέλος προσθέτετε τη φέτα κι ανακατεύετε ελαφρά. Προσοχή, δεν είναι ωραίο να διαλυθεί το τυρί και να ενσωματωθεί στο μείγμα των χόρτων. Είναι ωραίο να βρίσκεις μεγαλούτσικα κομμάτια φέτας στο κομμάτι σου, έτσι σαν το φλουρί στη βασιλόπιτα…
- Πλένετε τα χέρια σας, προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και λαδώνετε καλά τον πάτο του ταψιού σας. Πασπαλίζετε με το καλαμποκάλευρο το ταψί φροντίζοντας να σκεπαστεί παντού. Παίρνετε με τα δυο χέρια σε χούφτες τη γέμιση και γεμίζετε το ταψί σας.
- Πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί παντού ένα λεπτό ομοιογενές στρώμα που σκεπάζει όλα τα χορταρικά, ραντίζετε την πίτα με πολύ λίγο ελαιόλαδο, σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού όπου χρειάζεται και ψήνετε την πίτα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα από πάνω.
- Την ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσει λίγο την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.