Το γλυκό της τελευταίας στιγμής, με την προϋπόθεση πως έχετε κάνει τα κουμάντα σας από πριν. Τη συνταγή για τα μπεζεδάκια την έχω ξαναδώσει, αλλά τι πειράζει να την ξαναπούμε; Η σάλτσα φράουλα είναι ευκολάκι τρελό και το παγωτό ας το αγοράσουμε έτοιμο αυτή τη φορά, γιατί οσονούπω θα φτιάξουμε και το δικό μας. Ο συνδυασμός είναι τέλειος τόσο σε γεύση όσο και σε υφές και σε θερμοκρασίες: απαλό αλλά μπούζι το παγωτό, ρευστή και κρύα η σάλτσα φράουλας, τραγανός και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ο μπεζές. Τρελαίνεται ο ουρανίσκος! Δεν προλαβαίνει να παίρνει πληροφορίες…
Υλικά
Για 30 κομμάτια μπεζέδες
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά (120γρ. περίπου)
- 120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες ή 1/3 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Για τη σάλτσα φράουλας:
- 300γρ. φράουλες
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό βανίλια ή άλλο της επιλογής σας
- ολόκληρες φράουλες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζετε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και τις βανίλιες στο μίξερ να χτυπηθούν σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει αρκετά η μαρέγκα, να γυαλίσει και να μπορεί να κάνει κορυφούλες όταν την ανασηκώνετε με σπάτουλα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε σουρωτήρι. Το ρίχνετε αργά σαν βροχή με το ένα χέρι και με το άλλο ανακατεύετε με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψί. Με ένα κουταλάκι παίρνετε και ρίχνετε στο χαρτί μικρές ποσότητες, τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας μικρή απόσταση γιατί θα απλώσουν λίγο και θα φουσκώσουν οι μαρέγκες όταν ψηθούν.
- Τις ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να σκληρύνουν και να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και τις αφήνετε μέσα με το φούρνο μισάνοιχτο για 10 λεπτά ακόμη.
- Στο μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα: πλένετε και αφαιρείτε τα κοτσανάκια από τις φράουλες. Τις κόβετε στη μέση και τις βάζετε σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές νερό να βράσουν για 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το λικέρ και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς πριν την βάλετε ψυγείο.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, παίρνετε μπολ ή ποτήρια και βάζετε 1-2 μπάλες παγωτό και 2 μπεζέδες. Την τελευταία στιγμή προσθέτετε 2 κουταλιές σάλτσα φράουλας και σερβίρετε.