Το γλυκό της τελευταίας στιγμής που θα ετοιμάσετε και θα σερβίρετε πρωί ή απόγευμα μαζί με τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, στο τέλος ενός γεύματος, σαν γλυκό σνακ ή απλώς επειδή σας αρέσει. Μην το σκεφτόμαστε όμως και πολύ, καλύτερα να ανάψουμε το φούρνο…
Υλικά για ένα ταψάκι 25Χ35εκ.
- 5-6 φύλλα κρούστας
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο ελαφρά ή αραβοσιτέλαιο
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 3 αβγά
- 1 καψουλίτσα βανιλίνη
- 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
- γάλα φρέσκο λίγο λιγότερο από όσο χωράει το κουτί του ζαχαρούχου
για το σερβίρισμα
- κανέλα και λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και βουτυρώνετε το ταψί σας. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα της κρούστας και με ένα πινέλο τα αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Ύστερα τα τσαλακώνετε με τα δυο χέρια και τα απλώνετε «πατσαβουριαστά» στο ταψί, προσέχοντας να καλύψετε εκτός από τον πάτο και μέρος από τα πλαϊνά του. Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο να προψηθούν τα φύλλα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Στο μεταξύ αδειάζετε σε μπολ το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτετε τα αβγά και τη βανιλίνη. Ρίχνετε στο άδειο κουτί του ζαχαρούχου το χυμό του πορτοκαλιού και απογεμίζετε το κουτί με φρέσκο γάλα. Ρίχνετε και αυτά στο μπολ μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε καλά όλα τα υλικά μαζί με σύρμα να ενωθούν.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνετε το φούρνο στους 190οC. Με μια κουτάλα αδειάζετε το μείγμα που ετοιμάσατε στο ταψί λίγο λίγο πάνω από τα προψημένα φύλλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του γλυκού.
- Ξεφουρνίζετε το ταψί και μετά από λίγο σερβίρετε την μπουγάτσα ζεστή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλισμένη και με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη κρυσταλλική.
Σημείωση: Αν δεν θέλετε να έχει έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού το γλυκό σας, τότε παραλείψτε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού από τη συνταγή. Θα πρέπει όμως να αντικαταστήσετε το χυμό του πορτοκαλιού με επιπλέον γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμονιού ή με βανίλια.