Αυτό το ανάλαφρο κέρασμα είναι τόσο αέρινο κι ανάλαφρο, τόσο νόστιμο και στο βάθος σοκολατένιο που δύσκολα του αντιστέκεται άνθρωπος. Διαλύεται αμέσως και λιώνει μέσα στο στόμα με το πρώτο που το αγγίζει. Εγώ λιώνω και που τα κοιτάω…
Υλικά για 15 διπλά κομμάτια περίπου
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά (120γρ. περίπου)
- 120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες ή 1/3 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Για τη γέμιση
- 100γρ. κουβερτούρα σπασμένη
- 100ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Βάζετε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και τις βανίλιες ή τη μαστίχα στο μίξερ να χτυπηθούν σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει αρκετά η μαρέγκα, να γυαλίσει και να μπορεί να κάνει κορυφούλες όταν την ανασηκώνετε με σπάτουλα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε σουρωτήρι. Το ρίχνετε στη μαρέγκα αργά σαν βροχή με το ένα χέρι και με το άλλο ανακατεύετε με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψί. Με ένα κουταλάκι παίρνετε και ρίχνετε στο χαρτί μικρές ποσότητες μείγματος, τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας μικρή απόσταση γιατί θα απλώσουν λίγο και θα φουσκώσουν οι μαρέγκες όταν ψηθούν.
- Τις ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να σκληρύνουν και να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και τις αφήνετε μέσα με το φούρνο μισάνοιχτο για 10 λεπτά ακόμη.
- Στο μεταξύ βάζετε την σοκολάτα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι να πάρει βράση. Περιχύνετε με την καυτή κρέμα τη σοκολάτα στο μπολ και μετά από λίγο ανακατεύετε για να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Αφήνετε να κρυώσει και να σφίξει.
- Όταν κρυώσουν και οι μαρέγκες και η γκανάς της σοκολάτας, παίρνετε τις μισές μαρέγκες και βάζετε στην επίπεδη πλευρά τους λίγη γκανάς πριν κολλήσετε πάνω τους μια δεύτερη μαρέγκα.
- Τοποθετείτε τους μπεζέδες σε πιατέλα και μετά στο ψυγείο. Μετά από λίγο είναι έτοιμη για κέρασμα!
Σημείωση: Επειδή νοτίζουν στο ψυγείο οι μπεζέδες, αν δεν προβλέπεται να καταναλωθούν άμεσα, αποθηκεύστε τους σκέτους σε κουτί και αφήστε τη μους στο ψυγείο. Τους ενώνετε με τη μους πριν το σερβίρισμα.