Ελαφρύς, αρωματικός, πλούσιος σε γεύση αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς θα δώσει στη νηστεία σας τη γλύκα που της λείπει. Έχω ακολουθήσει την κλασσική συνταγή, ελαττώνοντας λίγο την ποσότητα της ζάχαρης και αντικαθιστώντας την με καστανή, προσθέτοντας στο σιρόπι χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα στο σιμιγδάλι για άρωμα και φρουτένια γεύση.
Υλικά για μια μέτρια φόρμα χωρίς τρύπα στη μέση:
- 1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) σημαμέλαιο
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 100γρ. αμύγδαλα
- 100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 2 ½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 2 λεπτά.
- Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα δυο σιμιγδάλια. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και καβουρντίζετε τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει την αρχική ασπρίλα του το σιμιγδάλι.
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις σταφίδες. Ανακατεύετε ελαφρά, αφαιρείτε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξύλο της κανέλας και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι, με προσοχή για να μην καείτε (πιτσιλάει πολύ).
- Συνεχίζετε το ανακάτεμα με την κουτάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στο τέλος ανακατεύετε και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, την καπακώνετε κι αφήνετε να κρυώσει λίγο ο χαλβάς. Ύστερα τον μεταφέρετε σε φόρμα, πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και όταν κρυώσει τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.