H πιο εύκολη και γρήγορη τάρτα λεμονιού που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Είναι νόστιμη και εντυπωσιακή, θα συνοδεύσει τον καφέ και το τσάι με στυλ και ξινούτσικη γλύκα, ενώ θα κλείσει θεαματικά ένα πλούσιο δείπνο.
Υλικά για ένα τσέρκι διαμέτρου 22εκ.:
για τη βάση
- 250γρ. μπισκότα digestive
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ ξυσμένο
για την κρέμα λεμονιού
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 3 κρόκοι αβγών
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια ζουμερά
για την μαρέγκα
- 3 ασπράδια αβγών
- 175γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160oC στον αέρα. Χτυπάτε σε multi (σε δύο δόσεις) τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και το ξυσμένο τζίντζερ μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Στερεώνετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από ένα τσέρκι και το τοποθετείτε σε επίπεδο ταψί. Στρώνετε το μείγμα του μπισκότου πάνω στον πάτο με το αλουμινόχαρτο και όσο μπορείτε στα πλαϊνά του τσερκιού για να δημιουργήσετε ένα τείχος τριγύρω. Ψήνετε τη βάση της τάρτας στο φούρνο για 10 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά αδειάζετε την κρέμα πάνω από τη βάση της τάρτας και την ψήνετε για 15 λεπτά. Κατόπιν ξεφουρνίζετε και ρυθμίζετε το φούρνο στους 200οC στο γκριλ.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα σας να γίνει πηχτή και γυαλιστερή. Την αδειάζετε πάνω από την κρέμα της τάρτας δίνοντας ωραίο σχήμα και κορυφές. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της μαρέγκας. Αν έχετε φλόγιστρο, καίτε τις κορυφούλες της για να δώσετε την αίσθηση του ψημένου στο γλυκό σας και δεν την ψήνετε άλλο στο γκριλ.
- Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε.
1 comment
Είναι φανταστική και γίνεται πανεύκολα. Την έχω φτιάξει πολλές φορές.