Στο χωριό Πράμαντα στα Τζουμέρκα υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο, το Ξενείον του Γιώργου Μεράντζα. Ο Γιώργος εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής είναι εκπληκτικός οικοδεσπότης και μάγειρας επίσης. Δοκίμασα απίστευτα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής μαγειρεμένα από τα χέρια του. Το πρωινό όμως είναι υπόθεση της Νατάσας. Στον μπουφέ θα βρεις αλμυρό κέικ, πίτες, τραχανά, όλα φτιαγμένα από την ίδια με ντόπια αγνά υλικά. Η συνταγή αυτού του κέικ είναι δική της και πληροφορίες για το Ξενείον εδώ.
Υλικά για την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση
- 6 αβγά
- 350γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 400γρ. αλεύρι
- 200γρ. ελιές εκπυρηνωμένες σε κομματάκια
- 200γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι και το αφήνετε στην άκρη.
- Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα σας.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη ρίγανη και το ρίχνετε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε τη γραβιέρα, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τέλος τη φέτα.
- Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε τη φόρμα σας και μεταφέρετε εκεί το μείγμα. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε το αλμυρό κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.