Την τελευταία φορά που έφτιαξα γλυκιά κολοκυθόπιτα χρησιμοποίησα τη μισή κολοκύθα γιατί ήταν μεγάλη. Με την άλλη μισή έφτιαξα αυτή την αλμυρή κολοκυθόπιτα και μοσχοβόλησε ο κόσμος δυόσμο και βασιλικό μόλις την ξεφούρνισα κι έκοψα το πρώτο κομμάτι! Και τα δυο βότανα που χρησιμοποίησα ήταν αποξηραμένα μεν, αλλά βιολογικά που μου χάρισε το καλοκαίρι ο φίλος μου ο Γιώργος από το Δίκταμο, τα οποία είχε κόψει από το μποστάνι του στη Βραυρώνα και που εγώ στη συνέχεια τα είχα αποξηράνει μόνη μου. Ε, το άρωμά τους δεν συγκρίνεται με κανένα. Τώρα αν εσείς έχετε φρέσκα, χρησιμοποιήστε φρέσκα, αλλιώς αποξηραμένα, έστω του εμπορίου.
Υλικά για ένα ταψάκι 30X40εκ.
- 1 κιλό ψίχα από κολοκύθα ψημένη και καθαρισμένη
- 8 φύλλα κρούστας για πίτες
- 3-4 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 300γρ. φέτα σε κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 φλιτζάνι του καφέ ξινό τραχανά ή πλιγούρι
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- σουσάμι για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε τα πράσα και το κρεμμύδι, προσθέτετε το 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ την ψημένη ψίχα της κολοκύθας και προσθέτετε από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα πράσα. Αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τη φέτα, τα αβγά, το δυόσμο και το βασιλικό, το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε λίγο και προσθέτετε στη γέμιση επιπλέον αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.
- Λαδώνετε καλά το ταψί σας και στρώνετε το πρώτο φύλλο . To λαδώνετε, το σουρώνετε και συνεχίζετε με δεύτερο, τρίτο και τέταρτο σουρωμένο φύλλο, το οποίο λαδώνετε καλά κάθε φορά με ένα πινέλο.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την ισιώνετε. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, σουρώνοντάς τα πάλι και λαδώνοντάς τα καλά.
- Τέλος χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά καλά.