Ο έχων μια κολοκύθα άνω των δύο κιλών έχει δύο επιλογές. Ή χρησιμοποιεί τη μισή και βάζει την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μια άλλη φορά ή φτιάχνει μια γλυκιά και μια αλμυρή κολοκυθόπιτα. Σε κάθε περίπτωση θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο να μην παιδεύομαι να καθαρίσω την κολοκύθα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200οC. Την πλένω καλά-καλά και αφού τη στεγνώσω, τη βάζω πάνω σε επιφάνεια κοπής. Με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι την κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε φέτες. Αφαιρώ με κουτάλι τα σπόρια και αραδιάζω τις φέτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Την ψήνω μέχρι να μαλακώσει η ψίχα και αφήνω να κρυώσει λίγο. Μετά με μαχαιράκι αφαιρώ χωρίς καθόλου κόπο τη φλούδα και κάνω την κολοκυθόψιχα ό,τι θέλω: πίτα γλυκιά ή αλμυρή, σούπα, πουρέ, ριζότο κλπ. Ας ξεκινήσουμε όμως με τη συνταγή της γλυκιάς κολοκυθόπιτας. Η συγκεκριμένη είναι και νηστίσιμη…
Υλικά για 1 ταψάκι Δ:23Χ34εκ.
- 5 φύλλα για πίτες
- αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
- 800γρ. ψίχα ψημένης και καθαρισμένης κολοκύθας
- 100γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100γρ. σταφίδα μαύρη
- 100γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ¼ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
- λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σερβίρισμα:
- Ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε το ταψάκι σας.
- Ρίχνετε μέσα σε ένα μπολ την ψίχα της κολοκύθας και προσθέτετετε από πάνω ένα ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά: τη ζάχαρη, τη σταφίδα, την καρυδόψιχα, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
- Διπλώνετε στη μέση το πρώτο φύλλο και στρώνετε με αυτό τον πάτο του ταψιού. Το λαδώνετε, συνεχίζετε με δεύτερο διπλωμένο φύλλο, το οποίο λαδώνετε με άφθονο λάδι κάθε φορά. Έτσι θα έχετε στρώσει 4 σειρές φύλλων. Αδειάζετε από πάνω τη γέμιση και ισιώνετε με κουτάλι. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντάς ενδιάμεσα και διπλώνοντάς επίσης στη μέση.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα της.
- Την ξεφουρνίζετε και τη σερβίρετε χλιαρή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.