Έχει καταγραφεί στον εγκέφαλό μας σαν το ψωμί του Γιάννη Μπαξεβάνη αφού εκείνος μας το πρωτοσύστησε στο εστιατόριό του. Ωστόσο, χαρουπάλευρο βρίσκω πια εύκολα στην αγορά κι έτσι φτιάχνω κι εγώ το δικό μου χαρουπόψωμο στο σπίτι. Μάλιστα φτιάχνω 2 φρατζόλες. Μία για τις τρέχουσες ανάγκες του τραπεζιού και μία δεύτερηπου την κόβω σε φέτες και τη βάζω σε σακούλα στην κατάψυξη, ώστε να παίρνω κάθε φορά όσες φέτες χρειάζομαι. Ένα λεπτό στα μικροκύματα και το ψωμί μου γίνεται της ώρας.
Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες ψωμιού
- 550γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ. χαρουπάλευρο
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Χλιαρό νερό όσο σηκώσει η ζύμη
- Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φορμών
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 40οC. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε με κουτάλι τα τρία αλεύρια με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά νερό χλιαρό μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλά πολύ στα χέρια σας και θα ζυμώνετε όμορφα. Δεν είναι ανάγκη να ζυμώσετε με τις ώρες. 3 λεπτά ζύμωμα είναι μια χαρά.
- Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
- Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο τις δύο φόρμες. Πατάτε τη ζύμη να καθίσει και την κόβετε στη μέση. Απλώνετε τη μισή στη μία φόρμα και την υπόλοιπη στην άλλη. Τοποθετείτε τη σχάρα του φούρνου στην πιο κάτω σκάλα και ακουμπάτε πάνω και τις δυο φόρμες.
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε το ψωμί για 45=50 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα από πάνω. Ξεφουρνίζετε τα ψωμιά από το φούρνο και μετά από λίγο τα βγάζετε από τις φόρμες και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.
2 comments
η θερμοκρασία που αναφερέται στο πρώτο bullet point είναι 40 βαθμοί?
Μάλιστα, για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας. Καλή επιτυχία!