Από τις πιο νόστιμες περιπτώσεις. Αν αγαπάτε την ξινούτσικη γοητεία του λεμονιού, τότε είστε στο στοιχείο σας. Αφράτα κεκάκια, με γλυκόξινη γεύση και ενδιαφέρουσα βελούδινη υφή, διάστικτη από τους τραγανούς μικρούτσικους κόκκους του παπαρουνόσπορου. Όσο για το γλάσο, καμιά σχέση με αυτά που ξέρετε από τα cupcakes του εμπορίου. Είναι η λευκή σοκολάτα που κάνει τη διαφορά.
Υλικά για 12 τεμ.
- 175γρ. βούτυρο
- 175γρ. ζάχαρη
- 175γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 3 αβγά
- 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι ξύσμα και χυμός ή 2 μικρότερα
- 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος
- Για το γλάσο και τη διακόσμηση:
- 200γρ. σοκολάτα λευκή σε κομματάκια
- 100γρ. βούτυρο σκληρό
- 200γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο (προαιρετικά)
- χρωματιστή ζάχαρη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το γλάσο ως εξής: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί κι εκτός φωτιάς ανακατεύετε το βούτυρο να ενωθεί με τη σοκολάτα.
- Αφρατεύετε με το μίξερ χειρός το τυρί και ενσωματώνετε μέσα το μείγμα της σοκολάτας (που στο μεταξύ έχει κρυώσει) μαζί με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Αν το επιθυμείτε προσθέτετε λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για έντονο κίτρινο χρώμα. Αφήνετε το γλάσο στο ψυγείο να σφίξει μέχρι να φτιάξετε τα κεκάκια σας.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC και τοποθετείτε χαρτάκια στις 12 υποδοχές ενός ταψιού ειδικό για μάφινς.
- Χτυπάτε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το αλεύρι και τέλος τον παπαρουνόσπορο.
- Με ένα κουτάλι μοιράζετε το μείγμα στα χαρτάκια και ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τα βγάζετε μαζί με τα χαρτάκια τους πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
- Με ένα μαχαιράκι στρογγυλό απλώνετε το γλάσο στα κεκάκια μας και τα διακοσμείτε με χρωματιστή ζάχαρη.