Ένα νηστίσιμο κέικ με αρώματα ούζου, πορτοκαλιού και γλυκάνισου που θα σερβίρουμε περιχυμένο με σοκολάτα.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 24εκ.
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο ούζο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο ελαφρώς κοπανισμένο
- 80γρ. σουλτανίνα
- 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για την επικάλυψη
- 150γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζετε το μισό γλυκάνισο να πάρει βράση με 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να γίνει χλιαρό μαζί με τα σποράκια. Τότε το στραγγίζετε και μουλιάζετε στο αφέψημα τις σταφίδες.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας.
- Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να διαλυθεί καλά και προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ούζο, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τον υπόλοιπο γλυκάνισο και το αλάτι και τα προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
- Τέλος ενσωματώνετε στη ζύμη τη σουλτανίνα (αφού πρώτα τη στραγγίσετε από το αφέψημα του γλυκάνισου) και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνετε από πάνω και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι και το βγάλετε να είναι στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το κέικ ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Τότε λιώνετε την κουβερτούρα της επικάλυψης σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα κι ανακατεύετε μέσα 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
- Αφήνετε να κρυώσει λίγο η σοκολάτα και περιχύνετε το νηστίσιμο κέικ. Αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν το σερβίρετε.