Ανάποδο το λέω, αλλά μια χαρά στα ίσα του έρχεται αυτό το κέικ αφού ψηθεί. Κι από γεύση άλλο τίποτα! Πεντανόστιμο, ζουμερό και φρουτένιο με απίθανο άρωμα. Από τα καλύτερά μου!
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 28εκ.
- 1 κυδώνι μέτριο
- 1 μήλο μεγάλο
- 50γρ. καστανή ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο
Για το κέικ
- 4 αβγά
- 300γρ. ζάχαρη καστανή
- 200γρ. γιαούρτι
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 μήλο ξυσμένο
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 100γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα ή καρύδια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε τηγανάκι. Κόβετε τα κυδώνια και τα μήλα στα 4 και μετά στα 8. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε κι αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα αραδιάζετε εναλλάξ σε ταψάκι ξεκινώντας από την περιφέρεια δημιουργείτε ένα στεφάνι γύρω γύρω. Στο τέλος καλύπτετε και το κενό του κέντρου του με 2-3 κομμάτια φρούτων. Περιχύνετε με το μείγμα του βουτύρου και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μίγμα του κέικ: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το γιαούρτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ανακατεύετε μέσα και το τριμμένο μήλο και τέλος το λάδι και τα αμύγδαλα.
- Βγάζετε προσεκτικά το ταψάκι από το φούρνο και ρίχνετε το μίγμα του κέικ πάνω από τα προψημένα φρούτα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 30-35 λεπτά ακόμη.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο αναποδογυρίζετε το κέικ σε πιατέλα. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε το κέικ.