Αρωματική νόστιμη με μικρές εκπλήξεις να σκάνε στο στόμα από κομματάκια πορτοκαλιού και αμυγδάλου. Το γλάσο μην το παραλείψετε γιατί θα την κάνει ακόμη πιο γιορτινή. Όσο για τα ρόδια, απαραίτητα!
Υλικά για μια πίτα διαμ. 28-30εκ.
- 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 350γρ. ζάχαρη καστανή
- 6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 150γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ή κάσιους ή μείγμα ξηρών καρπών
- 100γρ. κόντιτα πορτοκάλι (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
Για το γλάσο
- 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- χυμό από μισό λεμόνι
Για τη διακόσμηση
- μερικά σποράκια ροδιού
Εκτέλεση
- Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το λικέρ πορτοκάλι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
- Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύετε με πιρουνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
- Καλύπτετε την πίτα με το γλάσο και τη διακοσμείτε με σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.
Tip: Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε την πίτα.
1 comment
Εχω παρατηρησει οτι σ αυτα τα κεικ που χτυπας χωριστα τα ασπραδια μολις βγαινουν απο το φουρνο( ενω εχω κανει το τεστ με το στεγνο μαχαιρι και δεν εχω ανοιξει την πορτα εννοειται στο ενδιαμεσο ) ξεφουσκωνουν αρκετα καποιες φορες με αποτελεσμα να μην ειναι αφρατα μεσα.ενω ψηνονται και φουσκωνουν ωραια μετα καθονται.τι μπορει να φταιει;