Μια συνταγή χιλιοδοκιμασμένη και σίγουρη, από το τεφτέρι της μαμάς μου! Νόστιμα κουλουράκια, όχι πολύ γλυκά, αρκετά τραγανά και με όμορφη εμφάνιση. Με την προϋπόθεση πως δεν θα τα παραζυμώσετε από τη στιγμή που θα ρίξετε το αλεύρι και μετά, θα τα πλάσετε μικρούτσικα κι όχι μπαμπάτσικα και θα τα ψήσετε όμορφα και προσεκτικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ούτε να καούν, ούτε να μείνουν χλωμά πρόσωπα…
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουτ. γλυκού baking powder
- 1 – 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα προτιμάτε)
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 175 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 βανίλιες
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1-2 κρόκοι αβγών ανακατεμένοι με 1-2 κουτ. σούπας γάλα
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και τέλος τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κορδονάκια. Μετά τα κάνετε πλεξουδίτσες, κουλουράκια, φι ή οχταράκια και τα αραδιάζετε στα ταψιά.
- Αλείφετε τα κουλουράκια με το χτυπημένο κρόκο του αβγού και τα ψήνετε (ένα ένα τα ταψιά στο φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Συνολικά θα φουρνίσετε τρία ή τέσσερα ταψιά.
- Αφήνετε να κρυώσουν και μεταφέρετε τα κουλουράκια σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.